Followers

Biasiswa

tabung simpanan masa depan

Saturday, November 6, 2010

do u realize if u got thalassemia?

hye peeps..

hoho...before that,happy deepavali pada semua yang menyambut perayaan ini..semalam tunggu-tunggu jugak cerita-cerita best sempena deepavali,haprak je.beria aku ingat ada cerita hindustan banyak-banyak ke..berapa kali aku tukar-tukar channel..harapan jelah.

oh..based on tajuk above,sebenarnya baru-baru nih pergi buat medical check-up.again.*sigh*.rasanya dari tahun lepas,kegemaran aku adalah ke klinik dan ke hospital..macam-macam ujian pernah buat when suspected apa-apa.tapi,then dapat result,tak ada apa-apa pun.then,i try buat thalassemia test,tapi malas nak pergi ambil result.so,sampai sekarang memang tak tau resultnya.then,baru-baru ni,buat lagi ujian darah.everything is ok..just pigmen darah rendah.when i tell dr that my mum has beta thalassemia minor,then doktor suruh semua adik beradik buat ujian for thalassemia.yelah,siapa tahu.this is genetic disease.even though ibu baru tahu dia ada thalassemia,tapi tak semestinya dia baru dapat coz kadang-kadang tak sedar pun yang dalam family ada penyakit ni.except pergi buat check up dan ujian darah.maybe dah ada dari kecil,tapi baru kesan masa dah besar.luckily abah tak ada thalassemia,kalau tak susahlah.so,sementara tak kahwin lagi,baik pergi buat check up for thalassemia ni.

THALASSEMIA dikenali jugak dengan nama Mediterranian anemia dan Cooley's anemia.actually,ini adalah disebabkan fault dalam penghasilan hemoglobin iaitu pigmen pembawa oksigen dalam sel darah merah.hemoglobin sepatutnya full with iron,so that bila sel darah merah pecah, iron yang terdapat dalam sel darah merah tu akan digunakan semula untuk penghasilan sel darah merah yang baru.tapi, in this case of thalassemia, hemoglobin sangat fragile dan pecah lebih awal dari biasa,jadi,hemoglobin akan jadi tak cukup dalam badan orang tu.kekurangan hemoglobin pulak akan menyebabkan anemia.kan selalu dengar orang cakap,anemia tu kurang darah.THALASSEMIA ni adalah different type of anemia.terjadi apabila tak cukup hemoglobin dalam darah dan disebabkan oleh gen.sebab tu,doktor kata ini adalah penyakit keturunan.

so,ada 2 bentuk THALASSEMIA:
1. Minor = ini adalah pembawa.sihat dan normal cuma ada sesetengah yang mengalami anemia.jenis thalassemia ni dah memang hadir sejak lahir dan diturunkan dari ibu bapa.jenis minor ini tak ada treatment yang dilakukan cuma kadang-kadang doktor akan suggestkan untuk ambil iron dan vitamin.


2.Major = jenis ini adalah penyakit darah yang serius yang selalunya memang dikesan dari kecil.masa lahir mungkin baby nampak normal tapi antara umur 3-8 bulan,dah mula nampak kesan macam pucat,tak ada selera makan atau sentiasa muntah selepas makan.kalau tidak dirawat dari awal,boleh menyebabkan kematian semasa kecil.


for more info,boleh pergi kat wikipedia.meh tekan sini

for thalassemia minor,tak perlu risau.tapi yang important do not marry to a person yang juga adalah carrier sebab if dapat anak,anak memang akan possible dapat thalassemia major.bila dah dapat thalassemia major,memang harus dirawat dengan rawatan regular blood transfusion yang mana selalunya kena buat every month.ada banyak lagi rawatan lain tetapi regular blood transfusion adalah rawatan primary yang selalu dilakukan.

jadi,after this,nampaknya aku kena pergi ambil semula result ujian thalassemia yang aku dah buat.sebab memang aku possible sangat untuk dapat thalassemia minor ni (ok,dun have to be worried too much).and i have to find a husband yang tak ada kena mengena dengan thalassemia ni.anyone??ahaks..

till then,mahu sambung kerja semula..renung-renungkan dan selamat mengecek =)

5 comments:

Sky8Men said...

ohoo...better pegi check..bhaya ni wo0o0..
folo cni ..=)

Cik Birder said...

tq dear:)

Sky8Men said...

^_^

armouris said...

lagi info tentang talassemia di SIHAT SELALU - Talassemia Diwarisi

Cik Birder said...

tq armouris!