Followers

Biasiswa

tabung simpanan masa depan

Friday, August 27, 2010

betul ke anak-anak yatim zaman sekarang makin demand???

abah berhajat nak bagi sedikit sumbangan pada anak-anak yatim..well,that's good aite..rasa excited jugak nak share apa yang kita ada dengan anak-anak lain yang kurang mampu..aku pun rasa excited jugak bila dengar sebab rasa macam nak beramah mesra,boleh cari adik-adik comel, di samping menyumbangkan sedikit sebanyak walaupun bukan kita yang bawak keluar duit sebab semuanya pakai duit ayah,tapi menumpang apa salahnya kan...

then,nak dijadikan cerita..abah pun tanya pada kawan dia kat mana ada rumah anak-anak yatim nih..yelah,abah kan jenis tak berapa mengoogle,jadi tanya kawan lebih senang..kebetulan kawan abah nih kawan baik pada ustaz-ustaz..jadi,maybe dia tahu kan...then,apa pakcik tuh cakap?pakcik tuh cakap..simpanlah hasrat tuh dulu..lepas raya nanti bagilah..aikkkkkkk....apahal pulak kan...

pakcik tuh cakap,bulan-bulan ramadan nih permintaan mereka demand sedikit..tak mahu dah sumbangan beras,gula dan tepung..mahu duit cash sahaja sebab bekalan lain semua dah cukup..duit cash jugak kena tengok berapa ringgit yang diisi dalam sampul...then,jika diajak berbuka puasa,pasti ditanya di mana..jika di hotel berbintang-bintang,itu yang mereka mahu..jika berbuka di rumah-rumah atau di surau-surau,maaf sahaja..tak dapat pergi,mahu hotel sahaja..wahhhh...biar betul..demand gila nih..ye ke eh???

tapi,kalau dah berhajat tuh,tunaikan jelah kan...tak kisahlah bulan apa pun..kalau demand pun,tak kisahlah..kita bagi kat rumah orang-orang kurang mampu yang lain pulakkan..bulan mulia,marilah sama-sama melakukan kerja mulia..ecewah...ajakan tak boleh blah..

3 comments:

syuhadah dzarawi said...

ari tu ada juga ustaz y jaga rumah anak yatim mengadu. ckp buLan puasa mmg penuh org nak bg bantuan. tapi dia mengeluh sket la bila bg duit raya kat anak2 sbb, ye la budak2 bila dapat duit. nak toLong simpan pun tu hak diorang~

tapi yang lebih baik jumpa pihak pengurusan dan tanya dulu apa y diorg perlukan. boleh juga tnya kat baitulmaL ttg mana-mana rumah anak yatim y diorg tau. kat KL ni byk, try cr kat luar KL.

taper, buat baik kat anak yatim byk pahala. ^_^

Cik Birder said...

tulah syud...sekarang nih dah lain..tape..byk lagi org yg boleh ditolong...jom ajak RH menderma..ahaks

Faizal@PeJAY said...

ada jugak mcm tu