Followers

Biasiswa

tabung simpanan masa depan

Sunday, January 3, 2010

hutan vs bandar

dari awal 2009..macam2 rasenye..bermule januari 2009 sampai skang,kehidupan di hutan jadi kebiasaan..bukit bukau 90 darjah tak hengat punye dah jadi tempat mainan..cewah,tempat mainan lah sgt..nak sampai atas,2 botol air abis..masuk utan,kuar utan,masuk ladang,kuar ladang,masuk bandar,kuar bandar..hidup ngan kawan2 pon dah berkurang..byk luang mase ngan burung2,alam semulajadi,dan org asli...

kehidupan di hutan---->


main pondok2 dlm utan sambil minum nescafe dan mkn ikan bkr

mengade betul org asli ini..boleh lak die tido dlm hammock,kitorg duk bersila kat tanah

percubaan idupkan api..berjaye..puas hembus,baru idup

letih gile babi yang buat rase nak nangis dan menjerit selepas mendaki bukit tegak,tapi cool

oh,sangat selekeh di hutan....admit it..muke berminyak2 dan sangat teruk bile nyamuk gigit,parut jerawat sume nampak,agas,tanah terlekat mase jatuh,mcm2lah..bile balik bandar,macam2 ditaruk kat muka dengan harapan  tak nampak selekeh..tape,kat utan,org asli tgk pon tak lalu..wuhuu,parut pacat jangan di kate..leher pon ade..cis,bedebah pacat..mari kite lihat perbandingan di hutan dan di bandar








di hutan,tengok itu..tudung nampak sgt kedut2,hehe...ala,kalo duk kat kolej,nak kuar pon,malas gak nak gosok tudung,pakai je selendang atau tudung yg ade awning,tayah gosok..heh,mudah.kalo kat utan,baju ngan tudung mmg dah tak kisah renyuk ke,warne same tak same ke,sangat la bebas tanpe kisah ape2.seluar compang camping pun ok,kasut getah itu harus..dan juge setokin panjang..tapi kalo di bandar,pakai tudung biru,seluar pink,cardigan hijau,kompem org pelik punyalah.kalo baju tak iron,kwn mesti kate..'ko nih..gosoklah sket,nampak sgt kedut tuh'.kalo pakai pakai lawa2,pakai selipar pon org nak amek kisah gak..adoilah...


kalo kat utan,makan byk pon tak kisah..pagi mkn nasi,tengahari nasik,malam nasik,dan sepanjang mase kalo lapar ade biskut,gule2,roti,cikedis..kalo dah balik bandar tuh mulelah,nampak cermin,oh tidak,aku dah makin gemuk..mule rase patut tayah mkn.di utan,mandi air sungai,di bandar,mandi air paip.selesa di bilik air lagiklah kan...kalo di utan,nampak ijau pokok jer,tapi di bandar,nampak bangunan jer..


oh,i like dis..bile masuk utan,tayah bw duit byk..duit juge tidak abis..tade seven eleven maupon watson di situ..tapi di bandar,rase sakit ati sangat kalo tidak dapat membawa balik satu habuk barang hatta terpakse beli tisu di watson.di utan juge tidak pikir kerja banyak..oh,line juge kureng atau tade lansung..kalo gaduh ngan bf dan mau privasi,leh masuk utan.tapi tak best jugak,sbb tak dapat nak update gosip..bile balik ke bandar,mesti dah basi cite.kalo rindu mak bapak juge,sanggup panjat bukit,lompat2 cr line fon.


di utan,sangat takut dan risau binatang2 besar dan liar,ular ke..huhu,mau pitam...di bandar lak,takut peragut,pencuri,perogol..


utan vs bandar,banyak beza..tapi itu pengalaman yg best...aku  suke duduk umah lagik.dekat dengan pekan kecil dan dikelilingi kelapa sawit..tapi family akan berpindah ke bandar pulak pas nih...oh,i akan tukar status dr org ulu ke org bandar!




--mau tree house!!!!!


2 comments:

ღ nOyuღ AidA Zღ said...

i prefer dok kt utan..heeee
love plce..

tp nnti dh kwen nk dok area kg..peace..

eyemeria said...

hahahha..oklah tuh..terengganu kan cam kampung gak..hehehhe...akak pon..meh jadik jiran akak pas awak kawen..hahah