Followers

Biasiswa

tabung simpanan masa depan

Saturday, March 13, 2010

minyak zaitun dara melampau



okeh..this time mau cerita pasal minyak zaitun dara melampau a.k.a EXTRA VIRGIN olive oil..banyak khasiatnya..mesti ada yang memang guna minyak ni kan??atau pun ada juga yang tak pernah lansung..before ni,aku tau biasa2 je minyak nih.tetiba,balik rumah,adik aku yang belajar medic tu sibuk nak minum minyak zaitun ni.dia cakap,ni minyak terbaik dunia tau.aku ni memanglah jenis jakun sikit,teruja nak pakai benda2 yang terbaik ni.jadi,aku rembat je minyak zaitun yang ada kat rumah tu,terpaksa ibu beralah bagi kat aku bila abah backing anak pompuan tersayang dia nih.hehe..cerita bermula dengan sejarah dulu..
SEJARAH MINYAK ZAITUN
-orang Homer panggil nih 'liquid gold'..olive tree nih dianggap sebagai simbol glory and peace..sejarah cakap pokok ni dijumpai di Livorno kat Itali.ia pertama kali ditanam di bahagian timur Mediterranian di tempat yang dikenali sebagai 'fertile crescent',suburlah kiranya tempat tuh.
-bermula dr 5000 thn S.M. sampailah 1400 tahun S.M.,pokok nih dah disebarkan ke merata tempat dah..sekarang nih,kat Itali,dah ada 30 jenis (variety) pokok zaitun yang ditanam..

BENEFIT MINYAK ZAITUN
  • banyak kandungan nutrien- ada vitamin E,K,A.then,ada polyphenols,squalene, oleocanthol,triterpenes, dan macam2 lagi micronutrients dalam minyak zaitun.semua nya bagus untuk badan kita.tambahan lagi, minyak zaitun ni bukan minyak hydrogenated.lagi satu,kandungan oleic acid (omega 9) yang ada dalam minyak zaitun bagus untuk kulit.
  • natural- minyak zaitun ini hanyalah jus buah zaitun yang diestrak secara mekanikal dan tidak menggunakan haba atau bahan kimia dalam pemprosesannya. baguskan?
  • kurangkan kolestrol-minyak zaitun mengandungi polyphenols yang juga dikenali sebagai anti oxidant dan juga ada monounsaturated fat yang boleh mengurangkan kadar kolestrol.jadi,secara tak lansung, boleh prevent sakit jantung.
  • kanser- penyelidik2 kat universiti oxford cakap minyak zaitun ni efektif untuk prevent kanser kolon, payudara dan kulit.
  • tekanan darah-minyak zaitun ni juga dipercayai boleh kurangkan tekanan darah.
  • batu karang- mengurangkan peratus untuk dapat batu karang sebab minyak ni memudahkan rembesan hormon pancreatic secara natural.
  • alzheimer-mengurangkan risiko sebab penyakit nih berkaitan dengan arteri tersumbat sebab kolestrol dan lemak.
  • kurangkan dengkur-ha,kajian ada cakap kalau ambik one sip of olive oil nih boleh kurangkan dengkur masa tidur..korang jangan letak sebotol minyak zaitun dalam mulut kawan korang yang berdengkur lak..
  • penawar sakit telinga-masa korek telinga,boleh letak minyak zaitun ni pada cotton bud dan korek telinga tu..mana tau,taik telinga korang yang keras tuh boleh jadi lembut,senang nak keluor..;)
  • untuk polish perabot-tengok,minyak zaitun nih pon boleh lap perabot ngan barang-barang lain tau...guna minyak zaitun,tambah sikit dengan lemon juice pastu lap lah barang2 besi,silver,metal pape yang ada kat rumah..lap meja pon boleh.
  • cantikkan kucing-kepada peminat dan pemilik kucing (ye,bukan aku)..boleh letak satu sudu minyak zaitun dalma makanan kucing..jadi,bila makan,bulu2 kucing akan lebih cantik dan sihat..aku tade kucing,takleh nak try..huhu
  • minyak masak-untuk sihat,kononnya nak diet,boleh pakai minyak nih jadi minyak masak..jadi,korang takkan risau makanan berminyak,nanti gemuklah,apelah kan..
  • makanan jadi sedap- aku suka makanan italian,patutlah sedap dorang bubuh minyak zaitun..ecewah..ntah ye ntah tidak letak minyak zaitun..tapi,memang masakan orang itali dari dulu selalu guna minyak zaitun nih..
  • kulit cantik-minum minyak zaitun nih boleh cantikkan kulit tau...wow..boleh apply terus jugak sebagai moisturizer..atau,sape yang ada tab mandi kat umah tuh,boleh letak beberapa drop..takpun,gi gym,sapulah minyak nih..nampak sexy je nak gi gym..auuw...lagi satu,boleh rawat luka2 dan gatal jugak..(Ibnu Qayyim)
okeh..ini pulak kegunaan minyak zaitun yang aku buat:
  • minyak rambut-aku selalu mengendeng2 kat ibu suro letakkan minyak kat rambut..tapi memang kajian kata minyak zaitun nih bagus untuk letak kat rambut terutamanya rambut degil dan rosak..nampak sangat rambut aku rosak. caranya senang je,letakkan minyak zaitun ni kat semua helaian rambut dan kulit kepala,pastu biarkan je.kalau nak pakai shower cap pon boleh.pastuh,basuhlah pakai syampu.sebelum tido pon ok,so,esok pagi mandi boleh basuh..lama sikit minyak tuh meresap masuk dalam rambut.jadi,rambut akan makin lawa dan lebat..woot woot,jangan jeles..
  • minum-aku minum gak minyak ni hari2,tapi sekali sehari jelah..memang rasa bende nih macam nak muntah bila first time minum,tapi nanti korang dah biasa,ok je..mesti korang rasa macam 'aku nih minum minyak petrol ke?'hahhaha....
  • lip balm-kadang-kadang,letak je kat bibir sebagai fungsi macam lip balm jugak..letak masa nak tidur,so,bila bangun pagi nanti,rasa bibir moist je..ecewah..
nilah minyak zaitun yang aku pakai..wink wink..

banyaklah khasiat minyak zaitun nih..kalau sambung tulis ni,mesti korang tak lalu nak baca.
Daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah s.a.w bersabda:
Makanlah minyak zaitun dan lumurlah minyaknya, kerana ia berasal daripada pohon yang penuh berkat.
(Riwayat At-Tirmizi dan Ibnu Majah)
psst: cuba-cuba lah...kalau jadik,tak rugi aku promote..hehehhehe

10 comments:

ikus said...

banyak khasiat minyak zaitun ni yek...thanks for sharing

Fina Fento said...

sebelum ni tak amek kisah sangat pasal minyak zaitun ni. lepas baca ni nak kena amalkan lah :P

e~car182 said...

wah!mcm besh je,,

eyeme said...

aimi pon tgh minum lagi..banyak lagi khasiat die..kene try ramai2 nih..:)

Makiko Saba said...

Nice tips :)

Keep on promoting, because Malaysia have less exposure of the hidden secrets of many valuable things, especially food items.

Nak barang baik, investment pun kena tinggi juga. Jadi tak boleh kedekut tau!!!

http://www.makiko-saba.blogspot.com/

Lovely Emy said...

nak try lah letak kat rambut, nak kasi lebat.. ;)

Cik Birder said...

letaklah..aimi pon selalu letak kat rambut..sekurang2 nya tadelah degil sgt rambut nih

Hafizi Ashraf said...

Terbek...baru taw...tengs for info....


Hafizi Ashraf said...

Terbekkk...bru taw info ni.....tqvm

aisah hanafi said...

Me love sgt2 olive oil. Thanks allah. Thanks eyemeria