Followers

Biasiswa

tabung simpanan masa depan

Tuesday, February 23, 2010

Untuk GADIS-gadis sahaja

Well, this entry is done especially for girls..or should i say women?what ever..sonang cite,pompuan yang belum kahwin..if anyone yang ada baca my entry pasal buku yang ibu bagi tu,mesti tau pasal buku bagaimana mencari jodoh tu..and here is one of the content..memang nak share dengan korang semua untuk mencari jodoh yang baik kepada agama,keluarga,dan negara..ecewah..

MEMILIH CALON SUAMI

1. lelaki yang beragama lagi berakhlak
2. lelaki yang bertaqwa
3. lelaki yang tidak fasik
4. lelaki yang taat kepada perintah Allah dan Rasul
5. lelaki yang utamakan agamanya
6.lelaki yang sabar menghadapi ujian dan dugaan
7. lelaki yang sangat takut kepada Allah serta ancamannya
8. lelaki yang selalu bertaubat dan meminta ampun atas dosa-dosanya
9. lelaki yang zuhud dengan dunia dan utamakan akhirat
10. sangat berkasih sayang sesama mukmin
11. suka melakukan kebaikan dan membenci kejahatan
12. bertanggungjawab dalam memimpin keluarga
13. sentiasa menjaga pandangannya
14. sentiasa menjaga batas2 pergaulan antara lelaki dan perempuan

hoho...ada tak feeling macam nak kawen dengan ustaz??ini sekadar tatapan..tapi bagus jugak kalau dapat orang macam ni..alhamdulillah dunia dan akhirat:)

psst: tau tak fasik tu apa?antara orang yang cirinya fasik-makan dan minum berdiri,berjalan tak pakai kopiah dan tak pakai alas kaki,suka buang masa,masuk tandas tak pakai alas kaki dan tak tutup kepala..adakah aku juga dikategorikan orang fasik???????????

2 comments:

bhahmz said...

salam

hmm..mmg susah nk dpt laki cmni skang :S

but ermm..kan the word fasik..mmg ade hadis ke yg mengatakan org2 fasik ni cmne? kalo bole..2long sharekan please..:)

salam

eyemeria said...

based on wat i read,cume tu je..tapi ada satu sabda nabi pasla kawin dengan orang fasik..

"barangsiapa menikahkan anak perempuannya dengan lelaki fasik(derhaka) bererti ia telah memutuskan hubungan silaturrahim dengan anaknya sendiri"

enough to scare me..hoho..try to search for fasik after this..keep reading:)